
Vanilje var vejen frem
Du kan ikke lave god is uden god vanilje. Og hos Fairtrade-pionererne Ben & Jerry’s skal vaniljen naturligvis også være Fairtrade. Den køber de blandt andet fra bønderne i et Fairtrade-kooperativ ved Ndali i Uganda, og det har betydet højere levestandard og ikke mindst skolegang til børnene.
Hver gang du køber en bøtte is fra Ben & Jerry’s, er der vanilje i. Og hver gang du køber is fra Ben & Jerry’s er den Fairtrade. For vanilje kan ikke blive til uden menneskehænder. Kun meget få insekter formår at bestøve vaniljeorkideen, så den bærer frugt, og derfor skal vaniljebønderne selv rundt med en sikkerhedsnål og presse støvdragerne sammen. Det gør vaniljedyrkning til et langsommeligt, krævende og dyrt arbejde.
Men i midten af 00’erne ramte verdensmarkedsprisen bunden, og vaniljen blev solgt til to en halv dollar per kilo. Det gjorde det svært for vaniljebønderne i det vestlige Uganda at overleve. Løsningen var at blive Fairtrade-certificeret – og det skete med hjælp fra britiske Lulu Sturdy.
Fra nedslidt plantage til driftigt kooperativ
Hun havde arvet sin onkels nedslidte og forsømte plantage, Ndali, hvor der både blev dyrket bananer og kaffe og produceret alkohol. Efter at have testet forskellige afgrøder, besluttede hun sig for at lægge om til vaniljedyrkning, for området er perfekt til at dyrke vaniljeorkideer – den eneste 30.000 orkidéarter, der har en spiselig frugt.
I 2005 begyndte vaniljepriserne som sagt at styrtdykke. For at beskytte sig mod de faldende priser, dannede bønderne omkring Ndali et kooperativ, Mubuku Moringa Vanilla Farmers’ Association. Tanken var, at de ville stå stærkere samlet – og da Lulu Sturdy og Ndali hjalp bønderne med at blive Fairtrade-certificeret ved at dække certificeringsomkostningerne, begyndte tingene at se lysere ud.
Prioriterer uddannelse til børnene
Ndali Organic Vanilla aftager altså vaniljen fra bønderne, forarbejder vaniljestængerne og sælger dem på Fairtrade-vilkår til internationale opkøbere – eksempelvis Ben & Jerry’s, der fra 2012 har haft Fairtrade Mærket på alle is-varianter.
I første omgang betød certificeringen, at bøndernes kilopris steg til tre dollar og 75 cent, fordi Fairtrade-ordningen sikrer en minimumspris, hvis priserne falder drastisk. Ud over betalingen for vaniljestængerne tjener bønderne også den såkaldte Fairtrade bonus, der er øremærket sociale, miljømæssige og arbejdsforholdsrelaterede forbedringer.
Og det er præcis her, bønderne og deres familier kan mærke forandringerne. I landsbyen Balimi, hvor de fleste af indbyggerne er vaniljebønder, der leverer til Ndali og Ben & Jerry’s, er der blevet bygget murstenshuse og mange familier har fået råd til at have køer.
Men det, der er blevet prioriteret allerhøjest, er uddannelse til børnene:
De offentlige skoler i Uganda har et meget lavt fagligt niveau og kan ikke tilbyde børnene en ordentlig skolegang. Derfor bruger Balimis bønder en del af Fairtrade bonussen på at betale for, at børnene kan komme på privatskoler. Mubuku har også besluttet at købe 6 hektar jord, hvor der i løbet af de næste ti år skal opføres en kostskole, så børn, der ikke lige er fra området omkring Ndali, kan få en god uddannelse.
Ingen vil købe noget, der er fremstillet ved at udnytte andre
Udvikling for bønderne i Mubuku Moringa-vaniljekooperativ er noget, der glæder Ben & Jerry’s. Det svinger nemlig rigtig godt med de to is-entusiasters mission, der lige siden begyndelse i 1988 har været at ’lave den bedste is på den bedste måde’:
“Fairtrade handler om at sørge for, at folk får deres del af kagen. Hele konceptet omkring fairtrade er helt i tråd med vores værdier og vores mening om, hvad der er rigtigt og forkert. Ingen har lyst til at købe noget, der er fremstillet ved at udnytte andre,” forklarer medstifteren Jerry Greenfield. Og i 2012 blev alle Ben & Jerry’s is-varianter Fairtrade-mærkede – lige fra de klassiske smage til de fire nye Core-varianter; Dough-ble Whammy, Blondie Brownie, Karamel Sutra og Peanut Butter Me Up.